Υπάρχουν κάποιοι τομείς της υγείας μας, που συχνά παραμελούμε. Έτσι έρχεται- όσο είναι νωρίς- μία ημέρα σαν τη σημερινή να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει να τα φροντίσουμε. Ένας από αυτούς τους “παραμελημένους τομείς” της υγείας είναι και τα μάτια μας. Και κάπως έτσι καθιερώθηκε παγκοσμίως η δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη μήνα ως η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης).
Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης από διάφορες οφθαλμικές παθήσεις και διαταραχές ξεπερνάει τα 285 εκατομμύρια. Τα δημογραφικά στοιχεία αυτών των ερευνών, δείχνουν ότι το 65% αφορά άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών από τα οποία μάλιστα πολλά είναι ήδη τυφλά. Τα 246 εκατομμύρια από τα 285 έχουν χαμηλή όραση και τα 39 εκατομμύρια είναι ήδη τυφλά. Κατά σειρά προτεραιότητας βάσει των ποσοστών- από το υψηλότερο στο χαμηλότερο- οι γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν το πρόβλημα είναι: Αφρική, Αμερική, Ανατολική Μεσόγειος, Ευρώπη, Νοτιο- Ανατολική Ασία, Δυτικός Ειρηνικός. Η Ευρώπη έχει ποσοστά 28,2 εκατομμύρια μειωμένης όρασης και 2 εκατομμύρια τύφλωσης.
Γιατί υπάρχουν αυτά τα ποσοστά μειωμένης όρασης
Ο καταρράκτης εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία του προβλήματος. Άλλες αιτίες αποτελούν το γλαύκωμα, η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι θολερότητες του κερατοειδούς χιτώνα, ο διαβήτης, η παιδική τύφλωση, το τράχωμα. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης σε αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό τύφλωσης μπορεί να αποφευχθεί κυρίως με την πρόληψη και δευτερευόντως με τη σωστή θεραπεία.
Επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία
• Η κυριότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.
• 136 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση
• Κάθε ένα λεπτό τυφλώνεται ένα παιδί σε μία μη αναπτυσσόμενη χώρα
• Οι τυφλοί σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται στα 45 περίπου εκατομμύρια
• Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο με την πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (WHO)