ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Υαλοειδεκτομή – Επέμβαση για Ωχρά Κηλίδα

 

Τι είναι η υαλοειδεκτομή;

Η υαλοειδεκτομή είναι μια οφθαλμική επέμβαση που θεραπεύει ανωμαλίες του αμφιβληστροειδούς και υαλοειδούς. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας που επενδύει εσωτερικά το τοίχωμα του οπίσθιου τμήματος του βολβού και περιέχει τα απαραίτητα κύτταρα για τη λειτουργία της όρασης.. Το υαλοειδές είναι μια γέλη που γεμίζει την κοιλότητα του βολβού και συμφύεται χαλαρά με τον αμφιβληστροειδή. Αφαιρείται στη διάρκεια επέμβασης υαλοειδεκτομής και συνήθως αντικαθίσταται με ειδικό διάλυμα.

Πότε χρειάζεται να υποβληθείτε σε επέμβαση υαλοειδεκτομής;

Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να προτείνει υαλοειδεκτομή για αποκατάσταση των ακόλουθων προβλημάτων:

  • διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εφόσον εμφανίζετε αιμορραγία και ουλώδη ιστό
  • κάποιους τύπους αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
  • μόλυνση μέσα στο μάτι
  • σοβαρό τραυματισμό ματιού
  • ωχρά κηλίδα (ζάρωμα του αμφιβληστροειδούς)
  • οπή ωχράς (μερική απώλεια όρασης)
  • συγκεκριμένες επιπλοκές μετά από επέμβαση καταρράκτη
  • μυγάκια

Πως βοηθά η υαλοειδεκτομή στη βελτίωση της όρασης;

Η υαλοειδεκτομή συνήθως βελτιώνει ή σταθεροποιεί την όραση. Η επέμβαση αφαιρεί το αίμα ή υπολείμματα (από μόλυνση ή φλεγμονή) που αποκλείουν ή εμποδίζουν το εισερχόμενο φώς να εστιάσει στον αμφιβληστροειδή.

H επέμβαση αφαιρεί τον ουλώδη ιστό που μπορεί να εκτοπίσει, ρυτιδώσει ή προκαλέσει ρήξη στον αμφιβληστροειδή. Η όραση είναι κακή εάν ο αμφιβληστροειδής δεν είναι στην κανονική του θέση.

Με την επέμβαση υαλοειδεκτομής αφαιρείται τυχόν ξένο αντικείμενο που έχει κολλήσει στο εσωτερικό του ματιού ως αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού. Τα περισσότερα ξένα αντικείμενα θα βλάψουν την όραση, αν δεν αφαιρεθούν.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα εάν αποφασίσω να υποβληθώ σε υαλοειδεκτομή;

Πριν το χειρουργείο

Θα σας ενημερώσουμε για πιθανές επιπλοκές και ιδιαιτερότητες της επέμβασης και θα αποφασίσουμε μαζί το είδος της αναισθησίας. Μια παγκόσμια πρωτοπορία αποτελεί για τους γιατρούς μας η εκτέλεση της χωρίς ράμματα υαλοειδεκτομής με αναισθησία με σταγόνες (topical anesthesia). Τα πλεονεκτήματα και αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά έγκυρα διεθνή περιοδικά. Το χειρουργείο γίνεται σε χώρους οργανωμένους, χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο ολόκληρη την μέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες εξετάσεις πριν το χειρουργείο.

Μετά το χειρουργείο:

Κάποια δυσφορία μετά την επέμβαση είναι αναμενόμενη και θα πρέπει να καλύψετε το μάτι για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Θα πάρετε σταγόνες για τα μάτια σας και θα σας συμβουλεύσουμε πότε να επανέρθετε σε κανονικές δραστηριότητες. Στη περίπτωση που η επέμβαση απαιτήσει τη χρήση φυσαλίδας αερίου στο μάτι σας, ο γιατρός θα σας υποδείξει συγκεκριμένες στάσεις του κεφαλιού έως ότου το αέριο φύγει εντελώς. Μέχρι να εξαφανιστεί το αέριο, δεν πετάτε με αεροπλάνο ή ταξιδεύετε σε μεγάλα υψόμετρα ! Μια απότομη υψομετρική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση πίεσης του ματιού.

Επέμβαση:

Η υαλοειδεκτομή συνήθως διαρκεί 30 μέχρι 75 λεπτά της ώρας και σε δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να προβεί παράλληλα και σε άλλη επέμβαση όπως η αφαίρεση καταρράκτη.

Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση μικροσκοπίου και τη τοποθέτηση διαφόρων πολύ μικρών οργάνων στο μάτι σας. Προκειμένου να αποκαταστήσει στο βέλτιστο την όραση σας, ο γιατρός σας μπορεί να προβεί σε:

 

  • αφαίρεση θολερότητας υαλοειδούς
  • αφαίρεση τυχόν ουλώδους ιστού προκειμένου να επαναφέρει τον αμφιβληστροειδή στη κανονική του θέση
  • αφαίρεση τυχόν ξένων αντικειμένων που ενδέχεται να βρίσκονται μέσα στο μάτι
  • θεραπεία με laser για να μειώσει μελλοντική αιμορραγία ή να επιδιορθώσει τυχόν ρήξη στον αμφιβληστροειδή
  • τοποθέτηση φυσαλίδας αερίου στο μάτι για να σταθεροποιήσει τον αμφιβληστροειδή στη κανονική του θέση (η
  • φυσαλίδα θα εξαφανιστεί σταδιακά)
  • τοποθέτηση ειδικής λίπανσης από σιλικόνη στο μάτι, η οποία συνήθως αφαιρείται μεταγενέστερα χειρουργικά
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια υαλοειδεκτομή;

Η εξέλιξη, η τεχνολογική και η επιστημονική, έχουν τοποθετήσει την υαλοειδεκτομή στις επεμβάσεις με υψηλή ασφάλεια. Οι φόβοι του παρελθόντος για την υαλοειδεκτομή δεν έχουν πλέον βάση. Οι κίνδυνοι της επέμβασης είναι ελάχιστοι και κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίσιμοι.

Πόσο θα βελτιωθεί η όραση σας;

Ο βαθμός αποκατάστασης της όρασης σας μετά την επέμβαση θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, ειδικά αν η προγενέστερη οφθαλμική πάθηση σας έχει προκαλέσει μόνιμη ζημιά στον αμφιβληστροειδή. Θα συζητήσουμε τη κατάσταση σας και θα σας εξηγήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης της όρασης σας.

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΦΑΚΟΥ
CLE – Clear Lens Extraction

 

Διαθλαστικές Ανωμαλίες

 

  • Μυωπία
  • Υπερμετρωπία
  • Αστιγματισμός

Η επέμβαση αντικατάστασης φακού αφορά στην αλλαγή του φυσικού φακού με τεχνητό προκειμένου να βελτιωθεί σημαντικά η όραση.
Η τεχνική του χειρουργείου (CLE) δεν είναι παρά μια τυπική χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην εφαρμογή τους αποτελεί η εύρεση του κατάλληλου ασθενούς. Ο κατάλληλος ασθενής είναι ο ενημερωμένος ο οποίος επιλέγεται από τον ιατρό με ιατρικά κριτήρια. Τα άτομα μέσης ή και μεγαλύτερης ηλικίας ενδέχεται να αποκτήσουν αρχή καταρράκτη που με τον καιρό επιδεινώνεται και θολώνει τον φυσικό φακό του ματιού τους. Με τον καιρό ο καταρράκτης μπορεί να προχωρήσει αρκετά ώστε να απαιτείται επέμβαση καταρράκτη και αντικατάσταση του φυσικού θολού οφθαλμικού φακού με έναν τεχνητό ή ενδοφθάλμιο φακό.

Από τη στιγμή που έχετε υποβληθεί σε επέμβαση (CLE) δε θα χρειαστεί ποτέ να αφαιρέσετε καταρράκτη, διότι η αντικατάσταση του φυσικού φακού από έναν τεχνητό σημαίνει ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να θολώσει όπως αυτό συμβαίνει με τον φυσικό.

Αν έχετε καταρράκτη σε αρχικό στάδιο μπορεί να επιλέξετε να κάνετε μία διαθλαστική επέμβαση αντικατάστασης φακού αντί να περιμένετε τον καταρράκτη να προχωρήσει αρκετά για να κάνετε επέμβαση καταρράκτη. Οι τεχνητοί (ενδοφθάλμιοι) φακοί μπορούν σε αυτό το σημείο να διορθώσουν σημαντικά την όρασή σας, κυρίως αν η όρασή σας απαιτεί γυαλιά ή φακούς επαφής. .

Η Πρεσβυωπία επηρεάζει όλους μας και ξεκινάει γύρω στα 40, όταν ο φυσικός φακός των ματιών μας χάνει την προσαρμοστικότητά του και δυσκολεύεται να εστιάσει σε όλες τις αποστάσεις. Αν χρησιμοποιηθεί ένας παραδοσιακός ενδοφθάλμιος φακός, η όραση σε μακρινή απόσταση μπορεί να διορθωθεί, αλλά θα χρειάζονται γυαλιά για το διάβασμα. Αν χρησιμοποιηθεί ένας νέος ενδοφακός IOL, τα γυαλιά ανάγνωσης μπορεί να χρειάζονται πιο αραιά. Παρόλο που οι διαθλαστικές επεμβάσεις αντικατάστασης φακού είναι σχετικά ασφαλείς θα πρέπει να σκεφτείτε ότι η κάθε επέμβαση ενέχει κάποιους κινδύνους τους οποίους θα πρέπει να συζητήσετε με τον χειρουργό σας.

Ο κάθε ασθενής πρέπει να ενημερώνεται για θέματα όπως είναι οι πολυεστιακοί φακοί ή η λύση monovision. Η λεπτομερής ενημέρωση του ασθενούς είναι η αρχή ενός επιτυχημένου αποτελέσματος.
Η χειρουργική αντικατάστασης φακού αναφέρεται επίσης με τους όρους RLR (Refractive Lens Replacement) και RLE (Refractive Lens Exchange). Εάν έχετε πρεσβυωπία, ανταλλάσσοντας τον φυσικό σας φακό με ένα πολύ-εστιακό εμφύτευμα φακού, και τα δυο μάτια σας μπορεί να ανακτήσουν τη δυνατότητα εστίασης τους σε όλες τις αποστάσεις. Η επέμβαση αυτή είναι γνωστή ως PRELEX (Presbyopic Lens Exchange).

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για ένα ραντεβού και συμβουλές από τους ειδικούς.

Επικοινωνια

Θέλετε Συμβουλές και τη βοήθεια ειδικού;

Share This