Βυθοσκόπηση: Η Εξέταση Πυθμένα του Ματιού
Η όραση ελαττώνεται με την πάροδο των χρόνων.Στις μέρες μας είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στην κακή υγεία του ματιού,όπως το γήρας, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση, κάποιο συγκεκριμένο οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση στην μόλυνση καθώς και η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής και τα κινητά τηλέφωνα. Υπάρχουν επίσης αρκετές παθήσεις που επηρεάζουν το μάτι όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η ξηροφθαλμία κλπ. Οι περισσότερες οφθαλμικές παθήσεις δεν εκδηλώνουν πρόωρα συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην επέρχεται κάποια αλλοίωση της όρασης παρά μόνο όταν η εκάστοτε πάθηση έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό τον λόγο είναι θέμα ζωτικής σημασίας να εξετάζετε προληπτικά τα μάτια σας. Η τεχνολογία σήμερα έχει εξελιχθεί πέρα των προσδοκιών μας και συνεπώς υπάρχουν πολλαπλές εξετάσεις που βοηθούν να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία των ματιών.
Η Βυθοσκόπηση είναι μια εξέταση την οποία κάνει ο οφθαλμίατρος, ο γιατρός δηλαδή που έχει εξειδικευτεί στην εξέταση, διάγνωση και θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων. Οι οφθαλμίατροι μπορούν επίσης και να χειρουργήσουν. Μιας και το μάτι είναι ένα μικροσκοπικό όργανο, είναι πολύ δύσκολο να διαγνώσει κανείς το οφθαλμικό πρόβλημα με μία γρήγορη ματιά και γι’ αυτό χρειάζεται η μυδρίαση. Η μυδρίαση, με απλά λόγια, γίνεται ως εξής: Ο γιατρός ρίχνει κάποιες σταγόνες μέσα στο μάτι, οι οποίες διαστέλλουν την κόρη του ματιού με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ορατή η ανατομία του. Η διαστολή της κόρης του ματιού επιτρέπει την πιο λεπτομερή εξέταση και διάγνωση κι επιτρέπει στον γιατρό να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος.
Η διαστολή της κόρης είναι απαραίτητη για τη βυθοσκόπηση καθώς έτσι ο γιατρός έχει ολοκληρωμένη εικόνα του οπίσθιου μέρους του ματιού και αυτό διευκολύνει τον εντοπισμό οποιουδήποτε προβλήματος που αφορά το μάτι. Η βυθοσκόπηση είναι πολύ σημαντική εξέταση. Οι διαβητικοί για παράδειγμα έχουν τάση προς τις οφθαλμικές παθήσεις όπως, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτη, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας και γλαύκωμα. Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν έντονη απώλεια της όρασης και μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην τύφλωση. Έτσι οι ασθενείς με παθήσεις όπως διαβήτη, υψηλή πίεση ή οποιοδήποτε άλλο ιατρικό ιστορικό καλό θα ήταν να κάνουν μία ετήσια εξέταση του βυθού του ματιού τους, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση των ματιών του. Η βυθοσκόπηση βοηθάει να εντοπιστεί μία σειρά παθήσεων που σχετίζονται με τα μάτια.
Λίγα λόγια ειδικά για τον διαβήτη με αφορμή την παγκόσμια μέρα διαβήτη τον Νοέμβριο.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ
- Το ένα τρίτο των διαβητικών ασθενών θα αναπτύξει κάποια μορφή διαβητικής ανφιβληστροειδοπάθειας, μια επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρασης ακόμα και τυφλωση.
- Η σωστή αντιμετώπιση ξεκινά από την εντόπιση πρώιμων βλαβών αλλά και την κατάλληλη εφαρμογή θεραπειών εγκαίρως.
Η βυθοσκόπηση αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις που διαθέτουμε στο χώρο μας είναι τα κατάλληλα εφόδια για έναν έμπειρο γιατρό.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΊΑ
- Μοναδικό όπλο αποτελεί η OCT αγγειογραφία, για την εκτίμηση της ωχράς του διαβητικου ασθενούς. Πρόκειται για εξέταση αιχμής και η πιο σύγχρονη προσέγγιση στο διαβητικο μάτι. Γίνεται αναίμακτη στο ιατρείο μας και άμεσα ενημερώνεται ο ασθενής.