Φωταψίες και δυσφωτοψίες τα Χριστούγεννα

Έρχονται Χριστούγεννα και τα φωτάκια δε σβήνουν για ένα μήνα τουλάχιστον. Κάτι συμβαίνει όμως με τα φώτα και δεν είναι όπως παλιά.

-Βλέπω στεφάνια ή σκόρπιες ακτίνες γύρω τους. …

-Εγώ καμιά φορά βλέπω λάμψεις εκεί που δεν υπάρχουν, άλλες μικρές και σύντομες κι άλλες σαν ουράνιο τόξο τεθλασμένο που ανοίγει και κλείνει σαν τα φτερά του παγωνιού.

-Γιατρέ μου, μήπως έχω αρχίσει και τα χάνω; Με αγχώνει πάντως, πολύ! Είναι ενοχλητικό και μου αποσπά την προσοχή. Κι όσο τα προσέχω αυτά, τόσο χειρότερα γίνονται.

-Έχω κάτι σοβαρό; Φωταψίες και δυσφωτοψίες.

Τι είναι οι φωταψίες και δυσφωτοψίες;

Είναι φωτεινά φαινόμενα που δεν προκαλούνται από την ομαλή διέγερση του ματιού από φωτεινά ερεθίσματα. Έτσι, μηχανικά ερεθίσματα πχ έλξεις του αμφιβληστροειδή από το υαλοειδές προκαλούν μικρές στιγμιαίες λάμψεις, που άμα κανείς τις βλέπει πρέπει να επισκεφτεί γρήγορα τον οφθαλμίατρό του για να αποφύγει την αποκόλληση. Αγγειακές διαταραχές ή νευρολογικά αιτία, π.χ. ημικρανία μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα και πολύχρωμα φωτεινά τόξα που μπορεί να διαρκέσουν πολλά λεπτά μέχρι και μισή ώρα. Κάποια από αυτά είναι και σοβαρά αλλά ευτυχώς σπάνια. Συνήθως συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα.

Η ξηροφθαλμία, η μη διορθωμένη μυωπία ή αστιγματισμός, ο καταρράκτης αλλά και οι διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser και οι τεχνητοί φακοί που βάζουμε στην επέμβαση του καταρράκτη, μπορεί να προκαλέσουν δυσφωτοψιες, όπως τα λεγόμενα halos (στεφάνια) και οι φυγόκεντρες ακτίνες γύρω από τα φώτα ή μέσα στο οπτικό μας πεδίο.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία

Κάποια από αυτά διορθώνονται, κάποια μας ταλαιπωρούν για πολύ και κάποια χρειάζονται χειρουργείο. Όλα χρειάζονται ψυχραιμία , υπομονή και εκπαίδευση. Μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας, συνήθως βοηθάει.

Share This