Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει αποδεδειγμένα διάφορα είδη ακτινοβολίας. Μία από τις πιο επικίνδυνες, ειδικά για τα μάτια μας, είναι η μπλε ακτινοβολία ή πιο απλά ¨μπλε¨ φως.
Τα κύματα του μπλε φωτός είναι τα βραχύτερα και τα υψηλότερα ενεργειακά μήκη κύματος στο φάσμα του ορατού φωτός. Τα συγκεκριμένα μήκη κύματος -“μπλε” ή υψηλής ορατότητας (HEV)- τρεμοπαίζουν πιο εύκολα από ότι τα μακρύτερα, πιο αδύναμα μήκη κύματος. Αυτό το “τρεμουλο” μπορεί να μειώσει την οπτική αντίθεση (contrast) και να επηρεάσει την οξύτητα και τη διακριτική μας ικανοτητα.
Τα φυσικά φίλτρα των ματιών μας δε μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μπλε ακτινοβολία και να προστατευθούν από αυτή. Το αποτέλεσμα; Τα μάτια μας τρεμοπαίζουν και αυτά συχνά προκειμένου να εστιάσουν και έτσι κουράζονται. Συνοδευτικά φαινόμενα είναι ο πονοκέφαλος, η θολή όραση, η ξηροφθαλμία, η αδυναμία στους μύες μας και η γενικότερη σωματική- πνευματική κόπωση.
Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως
μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή
και να συμβάλλει στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία,
γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
Τα προβλήματα αυτά αφορούν και τα παιδιά, τα οποία έχουν πλέον πολλes ψηφιακές συσκευές στη διάθεσή τους τόσο για παιχνίδι όσο και για εκμάθηση. Και μπορεί την ημέρα τα μπλε κύματα να είναι ευεργετικά, αφού εντείνουν την προσοχή και βοηθούν στη συγκέντρωση, τη νύχτα, όμως , με το χαμηλό φωτισμό βλάπτουν τα μάτια και προκαλούν εκνευρισμό, παρεμβαινοντας στην έκκριση βασικών ορμονών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μπλε ακτινοβολία
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η βραχυχρόνια έκθεση στο μπλε φως προκαλεί σίγουρη ζημιά στα μάτια μας. Το μπλε συστατικό του ορατού φωτός μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή, αλλά αυτό οφείλεται μόνο στην ακούσια έκθεση στο ηλιακό φως ή σε τεχνητά φώτα πολύ υψηλής έντασης, που υπερβαίνει κατά πολύ την ένταση των εμπορικών ψηφιακών συσκευών. Επομένως η χρηση αυτων δεν φαινεται να βλαπτει τον αμφιβληστροειδη. Η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία από το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κερατοειδή και στον φακό του ματιού (καταρράκτη), αλλά με τεχνητό φως είναι πολύ απίθανο να έχει παρόμοια αποτελέσματα.
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας;
Τα γυαλιά φίλτρου και οι φακοί οράσεως με φίλτρο για τη μπλε ακτινοβολία μπορούν να φορεθούν από οποιοδήποτε, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει καν πρόβλημα μυωπίας. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά ώστε να “αποκρούουν” το μπλε φως και να περιορίζουν την υψηλή ενέργειά του και συστήνονται για άτομα που αφιερώνουν πολύ χρόνο καθημερινά στον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό. Μερικά επιπλέον tips είναι η αποφυγή επαφής με το μπλε φως για δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο, γεγονός που βοηθάει και στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Τοποθετήστε κάποια όρια στον εαυτό σας για την ημερήσια έκθεση σε αυτή την ακτινοβολία και κάνετε συχνά διαλείμματα κάθε 20- 25 λεπτά κοιτάζοντας ένα μακρινό στόχο.