Πως να έχετε γρήγορη ανάρρωση μετά από επέμβαση ωχράς κηλίδας;

Αναρωτιέστε πόσος καιρός χρειάζεται για να αναρρώσετε από μια επέμβαση ωχράς κηλίδας; Στις μέρες μας το στάδιο ανάρρωσης από οποιαδήποτε επέμβαση είναι σύντομο και χωρίς απρόοπτα. Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές καλές οφθαλμολογικές μονάδες που μπορούν να σας βοηθήσουν με την επέμβαση της ωχράς κηλίδας. Σας έχουμε συνοψίσει μερικά βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση της ωχράς κηλίδας καθώς και για το στάδιο ανάρρωσης.

 

Πριν από την επέμβαση

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε τη διαδικασία στην οποία θα υποβληθείτε. Για να αποφύγετε περαιτέρω συνέπειες θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την επέμβαση. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

  • Μοιραστείτε το ιατρικό σας ιστορικό με τον γιατρό
  • Κάντε στον γιατρό σας ερωτήσεις σε σχέση με την επέμβαση.
  • Ξεκαθαρίστε όλες σας τις απορίες, αμφιβολίες και ερωτηματικά.

 

Μετά την επέμβαση

Είναι λίγο δύσκολο να σας κάνουμε ακριβή περιγραφή για τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μετά από την επέμβαση. Μπορεί να νιώθετε μία ευαισθησία και πρήξιμο έξω από το μάτι και μπορεί επίσης να νιώθετε πίεση και πόνο. Εάν αυτά γίνουν έντονα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Προσπαθήστε να κινείστε σε χώρους ασφαλείς χωρίς σκόνες και χώματα.

 

Συμβουλές για να ακολουθήσετε:

Βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες για να αναρρώσετε το συντομότερο δυνατόν.

  • Σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση είναι πολύ σημαντικό να είστε οργανωμένοι, να έχετε κοντά σας ότι χρειάζεστε συστηματικά, να σκέφτεστε θετικά και να μην αγχώνεστε. Βρείτε τι είναι αυτό που σας ανακουφίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και προσπαθήστε να το κάνετε συχνά. Αν χρειαστεί επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
  • Είναι καλύτερα να κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα παρά ντους. Αν είναι δυνατόν βάλτε σε άλλες θέσεις το σαπούνι, το σαμπουάν και ότι άλλο χρειάζεστε για να μη σκύβετε. Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο είναι καλύτερα να φοράτε μπλούζες με κουμπιά που δεν χρειάζεται να τις περάσετε από το κεφάλι σας. Μην πλένετε με νερό της βρύσης το χειρουργημένο μάτι τις πρώτες μέρες. Φυσιολογικός ορός και γαζούλες βοηθούν.
  • Σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε από τη σωστή πλευρά προκειμένου να αποφύγετε το οποιοδήποτε κομμάτι ύφασμα να μπει στο μάτι σας. Κυκλοφορούν προστατευτικά καλύμματα για το βράδυ. Ζητείστε τα στα φαρμακεία ή από τον γιατρό σας.Μια καλή ιδέα είναι να έχετε κοντά σας έναν εύκολο στη χρήση φακό. Σε περίπτωση που έχετε δυσκολίες στον ύπνο, χρησιμοποιήστε επιπλέον μαξιλάρια και απολαύστε έναν καλό ύπνο που θα σας ξεκουράσει.
  • Είναι καλό να κάνετε μικρές βόλτες και πολύ ελαφριά άσκηση (πχ. περπάτημα στο διάδρομο). Μπορείτε επίσης να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική, να βλέπετε τηλεόραση καθώς και να μιλάτε στο τηλέφωνο

Αν ο γιατρός σας, σας συστήσει να υποβληθείτε σε επέμβαση ωχράς κηλίδας το καλύτερο είναι να επιλέξετε μία αξιόπιστη οφθαλμολογική μονάδα στην Αθήνα και να την κάνετε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για καλύτερη βοήθεια.

Share This