Πως γίνεται η διάγνωση για το Γλαύκωμα;

Το Γλαύκωμα είναι μία νόσος του ματιού που προκύπτει όταν παθαίνει βλάβη το οπτικό νεύρο. Μέχρι πριν από κάποιο καιρό αυτή η συγκεκριμένη πάθηση ταυτιζόταν με την υψηλή πίεση στον βολβό του ματιού, σήμερα όμως η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει και το γλαύκωμα ταυτίζεται με τις βλάβες πάνω στις οπτικές ίνες και στο οπτικό νεύρο αντίστοιχα, με υψηλή ή φυσιολογική πίεση. Αν δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της περιφερικής όρασης και σταδιακά σε τύφλωση.

Το χρόνιο Γλαύκωμα έχει ελάχιστα ή και καθόλου αρχικά συμπτώματα. Διαπιστώνεται με κάποιες συγκεκριμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις . Η θεραπεία του γλαυκώματος γίνεται αρχικά με κολύρια ή με laser. Αν αυτά δεν επαρκούν τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση.

Δείτε παρακάτω τις εξετάσεις που κάνουν ο οφθαλμίατροι προκειμένου να γίνει η διάγνωση του γλαυκώματος στους ασθενείς.

Τονομέτρηση

Αυτή η εξέταση μετράει την πίεση μέσα στο μάτι. Το μάτι αναισθητοποιείται με ειδικές σταγόνες και στη συνέχεια ο γιατρός ακουμπάει το τονόμετρο στην επιφάνεια του ματιού και μετράει πόση πίεση χρειάζεται για να επιπεδωθεί ο κερατοειδής.

Περιμετρία ή εξέταση οπτικών πεδίων

Κατά την εξέταση αυτή αυτό που ζητάει ο γιατρός από τον ασθενή είναι να κοιτάζει ευθεία μπροστά και να εντοπίζει ένα φως κάθε φορά που εμφανίζεται. Με αυτή την εξέταση που πρέπει να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα χαρτογραφείται η όραση του ασθενούς.

Οφθαλμοσκόπηση- Γωνιοσκόπηση

Ο γιατρός εξετάζει το εσωτερικό του ματιού μέσω της κόρης με ένα ειδικό όργανο το οφθαλμοσκόπιο. Αυτή η εξέταση βοηθάει να ελέγξουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί στο οπτικό νεύρο από το γλαύκωμα. Ο γιατρός ελέγχει επίσης εάν η γωνία όπου η ίριδα συναντάται με τον κερατοειδή χιτώνα είναι ανοικτή ή κλειστή. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη για να διαγνωσθεί η ύπαρξη γλαυκώματος ανοικτής ή κλειστής γωνίας.

Απεικόνιση των οπτικών νεύρων, των νευρικών ινών και των γαγγλιακών κυττάρων
Η απεικόνιση βοηθάει να καταγραφεί η αλλαγή του οπτικού νεύρου με την πάροδο του χρόνου. Οι τεχνικές απεικόνισης του νεύρου περιλαμβάνουν:

• Οπτική τομογραφία συνάφειας (OCT)
• Συνεστιακή laser οφθαλμοσκόπηση
• Φωτογράφιση του οπτικού νεύρου

Ο ρόλος του OCT τελευταίας γενιάς στην ανίχνευση πρώιμων βλαβών των νευρικών ινών είναι πλέον πολύ σημαντικός και καθοριστικός στη διάγνωση του γλαυκώματος, όπως και η τομογραφία του προσθίου ημιμορίου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Share This