Επιτέλους υποδεχθήκαμε την Άνοιξη κι ενώ οι περισσότεροι ανυπομονούμε να την καλωσορίσουμε, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που δε χαίρονται και τόσο… Ο λόγος; Οι γνωστές, ενοχλητικές οφθαλμικές αλλεργίες την άνοιξη οι οποίες με τις αλλαγές του περιβάλλοντος αυξάνονται συνεχώς.
Το ήξερες ότι το ποσοστό του πληθυσμού, που υποφέρει από αλλεργίες της Άνοιξης, ξεπερνάει το 35%; Κι όμως! Η αυξημένη ανθοφορία της φύσης συνεπάγεται κι αυξημένη παραγωγή της γύρης, η οποία σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγρασία συντελούν στην αύξηση των αλλεργικών κρουσμάτων και στην περιοχή του οφθαλμού.
Όταν λέμε αλλεργία εννοούμε την “παράδοξη” αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο αλλεργιογόνο (π.χ. γύρη, σκόνη) που εισέρχεται στο σώμα μέσω της εκπνοής, της δερματικής επαφής ή του αέρα γενικότερα. Αυτή η αντίδραση εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα.
Τι σημαίνει οφθαλμική αλλεργία;
Σύμφωνα με την Prime on Eye και τον Οφθαλμίατρο Ιωάννη Θεοχάρη, η οφθαλμική αλλεργία εκδηλώνεται συνήθως με κνησμό, δηλαδή φαγούρα στα μάτια, ερυθρότητα, δάκρυα ακόμη και κάποιο οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή γύρω από τα μάτια και στα βλέφαρα. Οφθαλμική αλλεργία είναι η αντίδραση και ευαισθησία που έχουν κάποιοι άνθρωποι σε σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα. Ένα από αυτά είναι για παράδειγμα η γύρη ή η σκόνη. Σημειώνουμε ότι όπως κάθε αλλεργία, έτσι και η οφθαλμική, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, ακόμη και αν στο παρελθόν δε μας απασχολούσε κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα. Οι οφθαλμικές αλλεργίες δηλαδή μπορούν εν δυνάμει να μας πλήξουν όλους.
Γιατί αυξάνονται οι οφθαλμικές αλλεργίες την Άνοιξη;
Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί ανεξαρτήτως εποχής τα τελευταία χρόνια και μάλιστα παγκοσμίως. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι οφθαλμικές αλλεργίες είναι πιο συχνές την περίοδο της Άνοιξης γιατί τότε ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, από τη στιγμή που «φτιάχνει» ο καιρός. Φυσικά η γύρη παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των συγκεκριμένων αλλεργιών και απαιτεί προσοχή η επαφή μαζί της.
Πρόληψη & Αντιμετώπιση Οφθαλμικών Αλλεργιών
Σύμφωνα με την Prime on Eye, την Δρ. κ. Αλεξανδρινού και τον οφθαλμίατρο κ. Θεοχάρη, οι οφθαλμικές αλλεργίες μπορούν να προληφθούν ως ένα βαθμό. Αυτό συμβαίνει με την αποφυγή της επαφής με αλλεργιογόνα στοιχεία, την προστασία των ματιών με γυαλιά ηλίου, τη μη κυκλοφορία σε χώρους με γύρη, δέντρα και φυτά. Ακόμη αποτελεσματικά είναι τα ειδικά κολύρια που υπάρχουν στην αγορά και μπορούν να εφαρμοστούν πριν την αναμενόμενη έκθεση για την απευαισθητοποίηση της περιοχής. Επομένως αν υποφέρετε από οφθαλμικές αλλεργίες και επιθυμείτε να πάτε μία εκδρομή στη φύση, φροντίστε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Το σημαντικότερο όμως είναι η αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών, γιατί κάποιες φορές είναι δυστυχώς αναπόφευκτες. Αν υποφέρετε λοιπόν από αυτές, καλό είναι να έχετε έναν Οφθαλμίατρο για να σας συμβουλεύει και παρακολουθεί ανάλογα. Ρωτήστε επίσης τον/ την φαρμακοποιό σας για τα ειδικά κολύρια.
Επιπλέον συμβουλές
- Πλένετε συχνά τα μάτια σας και τη γύρω περιοχή με κρύο νερό.
- Εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες, ακόμη και όταν δε σας έχει πιάσει η αλλεργία. Προσοχή, να εφαρμόζετε με μέτρο. Μία φορά την ημέρα αρκεί.
- Ρωτήστε τον Οφθαλμίατρο για αντιαλλεργικά χάπια.
Αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Έχετε υπόψη ότι τα φυτά γονιμοποιούνται τις πρωινές ώρες (από τις 7.00 μέχρι τις 10.00) γι’ αυτό περιορίστε όσο μπορείτε τις μετακινήσεις σας τότε ώστε να αποφεύγετε την επαφή με τη γύρη.