ΟΡΑΣΗ: ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Η Διαβητική Οφθαλμοπάθεια αναπτύσσεται σιγά σιγά προσβάλλοντας τους ιστούς και τα αγγεία του ματιού ενός ατόμου με Διαβήτη. Ο εξειδικευμένος Οφθαλμίατρος Ιωάννης Θεοχάρης όμως τονίζει πως εάν το νόσημα διαγνωστεί εγκαίρως, τότε μπορούμε με τον κατάλληλο τακτικό έλεγχο να προλάβουμε τις σοβαρές συνέπειες του Διαβήτη στην όραση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για έναν δικό μας άνθρωπο που έχει διαβήτη, ώστε να προστατέψουμε την όρασή του;

Ι.Θ. Πρώτα από όλα να ρυθμίσουμε το σάκχαρο όσο καλύτερα μπορούμε, με τη βοήθεια των ειδικών ιατρών. Πέραν του σακχάρου όμως πρέπει να ρυθμίζονται και άλλες συστηματικές παθήσεις που μπορεί να υπάρχουν, όπως είναι η υπέρταση ή κάποιες νεφρικές δυσλειτουργίες. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η εξέταση με βυθοσκόπηση σε οφθαλμίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την περαιτέρω ανίχνευση ορισμένων πιο σιωπηλων αλλά αρκετά επικίνδυνων βλαβών.

Ποιες είναι οι κυριότερες Διαβητικές Οφθαλμοπάθειες;

Ι.Θ. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια συστηματική νόσος και ως τέτοια προσβάλλει τον οφθαλμό σε πολλά σημεία. Όσοι πάσχουν από Διαβήτη είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε παθήσεις όπως είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αυτές μπορεί να εμφανιστούν και από την πρώτη διάγνωση της νόσου ή ως σύμπτωμα;

Ι.Θ. Βεβαίως. Ιδιαίτερα όταν η ρύθμιση του σακχάρου δεν είναι επαρκής ή εάν καθυστερήσει η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Το γλαύκωμα και η αμφιβληστροειδοπάθεια συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, παρά μόνο όταν αυτά φθάσουν σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό, τονίζουμε τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο από Οφθαλμίατρο.

Διαβητικές Οφθαλμοπάθειες συναντούμε σε κάθε ασθενή με διαβήτη ανεξαρτήτως ηλικίας;

Ι.Θ. Δυστυχώς, ναι. Η διαβητική οφθαλμοπάθεια αφορά όλες τις ηλικίες των ασθενών. Στην Ελλαδα η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο πρόβλημα του διαβήτη είναι υψηλή και έτσι ο Διαβήτης ανιχνεύεται εγκαίρως. Από την άλλη όμως, η παρακολούθηση των οφθαλμολογικων συνεπειών του δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Η μέθοδος πρόληψης, θεραπείας και αντιμετώπισης αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς;

Ι.Θ. Σε γενικές γραμμές οι μέθοδοι είναι ίδιες για όλες τις ηλικίες. Αυτό που αλλάζει είναι τα διαστήματα μεταξύ των εξετάσεων και ο συνδυασμός των μεθόδων.

Κάθε πότε πρέπει να εξετάζεται ένα παιδί με Διαβήτη;

Μόλις γίνει η διάγνωση του Διαβήτη, πρέπει το παιδί να κάνει μία εξέταση στον οφθαλμίατρο ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των ματιών του. Με βάση τα ευρήματα ρυθμίζονται οι επόμενες εξετάσεις.

Αν έχει μυωπία εντείνεται το πρόβλημα;

Ι.Θ. Μία μορφή μυωπίας πιθανόν να προφυλάσσει από την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Bonus info

Η πρόληψη και η παρακολούθηση απαιτούν καταγραφή των ευρημάτων για σύγκριση στις διαδοχικές επισκέψεις. Στην καταγραφή καλό είναι να χρησιμοποιούνται και κάποιες εξετάσεις που αντικειμενικά παρουσιάζουν τον βυθό του οφθαλμού, όπως είναι η έγχρωμη και ανέρυθρη φωτογραφία βυθού, η τομογραφία της ωχράς και η αναίμακτη ακίνδυνη αγγειογραφία, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

«Μαζί με την ενημέρωση των ασθενών μεγάλη σημασία έχει και η σωστη ενημέρωση των κοντινών προσώπων. Αυτό επιδρά θετικά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα βοηθήσει τον διαβητικό να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των γιατρών του και να ελαφρύνει κατά πολύ τον καθημερινό του αγώνα. Με τις κατάλληλες συνθήκες, λίγα πράγματα περιορίζουν έναν διαβητικο ασθενή από μία φυσιολογική ζωή. Αυτά τα λίγα όμως σ ένα μη φιλικό περιβάλλον διογκώνονται και ταλαιπωρούν τον ίδιο και τον περίγυρο τους.»

original source link : http://www.nou-pou.gr/articles/fitness/diabhths-pws-h-ka8hmerinothta-mazi-toy-mporei-na-ginei-eykolh/

 

Share This