Μάθετε για την Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Όταν ένα συγκεκριμένο κομμάτι του αμφιβληστροειδούς αποκολλάται από το πίσω μέρος του ματιού, τότε μιλάμε για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ο αμφιβληστροειδής είναι μία λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη η οποία καλύπτει ομοιόμορφα το πίσω μέρος του τοιχώματος του ματιού. Με την αποκόλληση τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς απομακρύνονται από το λεπτό στρώμα αιμοφόρων αγγείων (χοριοειδή) που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μία πάθηση που θεραπεύεται με σωστή καθοδήγηση και αγωγή. Αν δεν γίνει σωστή θεραπεία η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης. Η αποκόλληση αντιμετωπίζεται είτε με laser όταν είναι μικρής έκτασης ή με χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του αμφιβληστροειδούς.
Συμπτώματα
Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει αυτή τη σοβαρή πάθηση του ματιού μέσα από μία σειρά εξετάσεων, όπως βυθοσκόπηση και υπερηχογράφημα. Τα βασικά συμπτώματα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν:
• Έντοναμυγάκια, αράχνες, σκουπιδάκια και ανοιχτόχρωμα ή σκούρα στίγματα στοοπτικόμαςπεδίο.
• Λάμψειςόμοιεςμεαστραπέςήφλαςότανκουνάμε τα μάτια σας. Οιλάμψειςαυτέςεμφανίζονταιστο περιφερικό οπτικό μας πεδίο.
• Θολή και Στρεβλή όραση. Δυσκολευόμαστε να δούμε καθαρά εικόνες και αντικείμενα.
• Μία σκοτεινή περιοχή ή κουρτίνα που κινείται στο οπτικό μας πεδίο είναι ένα ακόμα σύμπτωμα. Λόγω της αποκόλλησης ο ασθενής αρχικά αντιμετωπίζει προβλήματα στην περιφερική του όραση μόνο.
• Απότομηαπώλειατηςόρασηςηοποίαχειροτερεύεικαθώςπερνάνεοιώρες.
Πότε πρέπει να σας δει γιατρός;
Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο άμεσα. Η οφθαλμολογική μονάδα PrimeOnEyeVisionSolution στην Αθήνα σας δίνει την τεράστια ευκαιρία να συμβουλευτείτε την καλύτερη ομάδα οφθαλμίατρων. Εκεί θα σας εξετάσουν ενδελεχώς έμπειροι γιατροί και θα σας προτείνουν την καταλληλότερη θεραπεία για τη δική σας περίπτωση. Είτε είναι θεραπεία με laser είτε πρόκειται για ρετινοπηξία με αέριο, είτε για χειρουργική με μοσχεύματα είτε για υαλοειδεκτομή(vitrectomy) με αέριο ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις με σιλικόνη.