Θολή όραση μετά από επέμβαση αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Όραση μετά από επέμβαση Αποκόλλησης Αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής είναι η λεπτή μεμβράνη που συλλαμβάνει οπτικά ερεθίσματα και τα στέλνει στον εγκέφαλο ο οποίος τα μετατρέπει σε εικόνες. Η αποκόλληση αυτού του χιτώνα από τη φυσιολογική του θέση στην ιατρική ορολογία αποκαλείται αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η συγκεκριμένη πάθηση αν δεν θεραπευτεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η χειρουργική επέμβαση έχει ως στόχο να επανακολλήσει τον αμφιβληστροειδή και να αποφευχθεί η απώλεια της όρασης. Η χειρουργική επέμβαση με μοσχεύματα (backlesurgery) ή ρετινοπηξία (pneumaticretinopexy) ή υαλοειδεκτομή με αέριο ή πιο σπάνια με σιλικόνη (vitrectomy) είναι οι συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη πάθηση.

Μετεγχειρητική περίοδος μετά από επέμβαση αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Όπως κάθε επεμβατική διαδικασία, η επέμβαση αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς φέρνει κάποιες πολύ μικρές αλλαγές. Κι ενώ η επέμβαση έχει επιτυχία σε ποσοστό πάνω από το 95% των περιπτώσεων, οι ασθενείς θα έχουν για κάποιο διάστημα θολή και στρεβλωμένη όραση. Ανάλογα με την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς ποικίλει ο βαθμός της θόλωσης της όρασης.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης εξαρτάται από το ποια διαδικασία έλαβε χώρα αλλά και από τον βαθμό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Ένα μάτι στο οποίο έχει μπει αέριο θα νιώθει σίγουρα μία ζαλάδα για μερικές εβδομάδες, μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το αέριο. Οι ασθενείς στους οποίους έχει τοποθετηθεί αέριο μέσα στο μάτι, καλό θα ήταν μετά την επέμβαση να μην πετάξουν με αεροπλάνο ή να μην βρεθούν σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα.

Τι να αποφεύγετε μετά την επέμβαση;

Να έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα

•Να μη σηκώνετε βάρη
•Το κολύμπι
•Το έντονο βήξιμο
•Να μη φυσάτε έντονα τη μύτη σας
•Την έντονη σωματική άσκηση

Φροντίδα & Προστασία του ματιού

Μετά την επέμβαση καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες με την όρασή σας. Επειδή ενδέχεται να πονάτε λίγο μετά την επέμβαση, οι γιατροί θα σας χορηγήσουν κάποια φάρμακα. Κάποια κολλύρια και ένα κάλυπτρο του ματιού είναι απαραίτητα για να διατηρήσουν το μάτι σας υγρό και προστατευμένο.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ένα συγκεκριμένο διάστημα μετά την επέμβαση για να ελέγξει την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς σας.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να έχει πολύ γρήγορη εξέλιξη γι’ αυτό κι απαιτείται άμεση θεραπεία. Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς συμβουλευτείτε αμέσως κάποιον γιατρό.

Η PrimeOnEye Vision Solutions στην Αθήνα είναι πάντα εδώ για να σας βοηθήσει και με την ανάλογη θεραπεία και λύση. Μοναδικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας αξιόπιστες οφθαλμολογικές υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων οφθαλμιάτρων

Share This