ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ

Εκφύλιση Ωχράς: Πάθηση Ματιού

Η εκφύλιση της ωχράςείναι μία οφθαλμική πάθηση η οποία συνήθως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Η ωχρά βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς και αποτελεί σημαντικό τμήμα του ματιού. Όταν ξεκινάει η εκφύλιση της ωχράς,ο ασθενής αρχίζει να έχει δυσκολίες με την όρασή του από το ένα μάτι. Αυτή η κατάσταση του ματιού, δυσχεραίνει τη δυνατότητα του να διαβάζει, να οδηγεί, να δουλεύει ακόμα και να αναγνωρίζει πρόσωπα.

Συμπτώματα

Η εκφύλιση της ωχράςαναπτύσσεται σταδιακά, καθώς και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να δείτε τα πιο συνήθη συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που νοσούν από εκφύλιση της ωχράς.

Καθώς προχωράει η πάθηση, αρχίζει να αναπτύσσεται ένα σκοτεινό σημείο στην κεντρική μας όραση το οποίο επηρεάζει την ικανότητά μας να βλέπουμε αντικείμενα σε μακρινή αλλά και κοντινή απόσταση.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι όταν ένα άτομο πάσχει από εκφύλιση της ωχράς στο ένα μάτι, έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει και στο άλλο μάτι.

Αυτά είναι κάποια συμπτώματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν πάσχετε από εκφύλιση της ωχράς:

  • Στρεβλή όραση, παραμόρφωση
  • Θολή κεντρική όραση
  • Σκοτεινό σημείο στην κεντρική μας όραση
  • Δυσκολία στην ανάγνωση και στην αναγνώριση αντικειμένων.

Αν έχει υποστεί ζημιά η ωχρά σας δε σημαίνει ότι θα χάσετε την όρασή σας τελείως. Σύμφωνα με τους γιατρούς θα συνεχίσετε να έχετε περιφερειακή όραση.

Θεραπεία

Αν υποφέρετε από κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να κάνετε αμέσως οφθαλμολογικές εξετάσεις. Διάφορες μορφές εκφύλισης της ωχράς μπορεί να αντιμετωπιστούν. Άλλες με ενέσεις και laser και άλλες με υαλοειδεκτομή. Ενέσεις και laser κάνουμε στην εκφύλιση της ωχράς λόγω ηλικίας. Η Υαλοειδεκτομή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για παθήσεις, όπως μεμβράνη ωχράς και οπή ωχράς. Η επέμβαση ενέχει κάποιους κινδύνους, όπως τη δημιουργία καταρράκτη ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με επέμβαση καταρράκτη, είτε μαζί με την υαλοειδεκτομή είτε μετά.

Υπάρχουν πολλές οφθαλμολογικές μονάδες στην Αθήνα που μπορούν να σας βοηθήσουν με λύσεις και θεραπείες.

Επισκεφθείτε την PrimeOnEyeVisionSolutions στην Αθήνα για εξειδικευμένη θεραπεία από τους καλύτερους γιατρούς με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό.

Share This