Διαβητικό οίδημα της ωχράς και ενδοβόλβιες ενέσεις. Ο λαβύρινθος της θεραπείας.

Ξεκινώντας μια θεραπεία με ενδοβολβιες ενέσεις στο μάτι, αρχίζει μια μακροχρόνια διαδικασία με πολλές παραμέτρους που αξιολογούνται βήμα-βήμα από τον θεράποντα. Αναπτύσσεται έτσι μια στενή σχέση ιατρού και ασθενή. Ο σκοπός είναι η προστασία της όρασης. Η προστασία αφορά είτε τη διατήρηση μιας καλής όρασης είτε την ανάκτηση της χαμένης οπτικής λειτουργίας ή τέλος την αποφυγή περαιτέρω απώλειας αυτής.Συνήθως η ενδοβόλβια ένεση μειώνει έναν παράγοντα μέσα στο μάτι που προκαλεί αλλοιώσεις και έτσι αυτές υποχωρούν. Ο διαβήτης όμως δεν φεύγει και ξαναγίνονται οι αλλοιώσεις. Χρειάζεται συνεπώς παρακολούθηση και αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου υπό την επίβλεψη ειδικών ιατρών.
Οι ενέσεις είναι αποτελεσματικές στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν γίνονται όμως με σαφή κριτήρια και με σχεδιασμό εξατομικευμένο. Η θεραπεία αποκτά ταυτότητα και διαμορφώνεται σταδιακά.

Δυστυχώς οι φαρμακευτικές μελέτες γίνονται σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενο που διαφέρει πολύ από το τι αντιμετωπίζει ο ασθενής στην πραγματική κοινωνία. Έτσι πολλοί ασθενείς δεν κάνουν όσες ενέσεις χρειάζονται. Κάνουν περισσότερες ή λιγότερες και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην πορεία της θεραπείας. Βλέπουμε φως και ξεγιελιόμαστε, ενθουσιαζόμαστε και απογοητευόμαστε με μια διαρκή ανησυχία: Θα βγούμε από το λαβύρινθο ; Μήπως έχω εθιστεί στο φάρμακο; Αν κάνω και laser θα βοηθήσει; Ποια ένεση είναι η καλύτερη; Έχω κάνει τόσες ενέσεις και δε βλέπω διαφορά! Καλά πάω δεν χρειάζομαι άλλες! Η φίλη μου δεν είδε αποτέλεσμα, ο γείτονας είδε με μια μόνο ένεση… Χρειάζεται υπομονή, συνέπεια και χρόνος. Η διέξοδος έρχεται με την συζήτηση, με τις μοντέρνες τεχνικές και μηχανήματα, με την εμπειρία. Σεκάθε βήμα και σταυροδρόμι.

Vision Solutions

Share This