Οπή Ωχράς
Η φυσαλίδα αερίου, που χρησιμοποιείται στο τέλος της υαλοειδεκτομής πιέζει τον αμφιβληστροειδή στο τοίχωμα του ματιού και παραμένει έτσι για 7-14 ημέρες. Ο ασθενής κρατά ειδική στάση για 2 έως 3 ημέρες συνήθως, ώστε το αέριο να κλείνει την οπή της ωχράς κηλίδας που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.
Επιωχρική Μεμβράνη
Η μεμβράνη αυτή συσπάται και τραβά τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά τόσο πολύ που της αλλάζει την ανατομία. Η πάθηση ονομάζεται επιωχρική μεμβράνη ωχράς. Βρίσκεται όπως είπαμε από πάνω από την ωχρά και όχι από κάτω όπως στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς. Πρόκειται για πάθηση που διορθώνεται χειρουργικά. Το χειρουργείο γίνεται με υαλοειδεκτομή και αφαίρεση με λεπτούς χειρισμούς και ειδικά εργαλεία της μεμβράνης. Σε περίπτωση που υπάρχει κρυσταλλοειδής φακός και ο ασθενής είναι μεγαλύτερος των 50 χρόνων καλό είναι να γίνεται και επέμβαση καταρράκτη συγχρόνως. Με αυτόν τον τρόπο η αποκατάσταση της όρασης του ασθενούς γίνεται γρηγορότερα με λιγότερη ταλαιπωρία και λιγότερο κόστος.
Υαλοειδοωχρική έλξη (VMT)
Για πολύ περιορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και θεραπεία με ένεση Jetrea (ocriplasmin) μέσα στο μάτι χωρίς χειρουργείο. Το Jetrea είναι ένα φάρμακο που πρόσφατα εγκρίθηκε και ο χρόνος θα δείξει αν το φάρμακο είναι τόσο αποτελεσματικό.
Επικοινωνήστε μαζί μας για ένα ραντεβού και συμβουλές από τους ειδικούς.