Απεικονίζονται τα μυγάκια μέσα στο υαλοειδές σώμα

Τα μυγάκια μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα κάποιας ρωγμής του αμφιβληστροειδούς που είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν μία τέτοια ρωγμή του αμφιβληστροειδούς δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση. Οι μόνες θεραπείες στην περίπτωση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι η επέμβαση με Laser ή το χειρουργείο.
Άλλα μυγάκια είναι ακίνδυνα και εξασθενούν με τον καιρό ή γίνονται λιγότερο ενοχλητικά και δεν απαιτούν κάποια θεραπεία.

– Η χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τα μυγάκια χρειάζεται μόνο αν τα συμπτώματα είναι αφόρητα.

– Η θεραπεία με βιταμίνες δεν εξαφανίζει τα μυγάκια..

Ακόμη κι αν έχετε μυγάκια εδώ και χρόνια θα πρέπει να προγραμματίσετε μία οφθαλμολογική εξέταση με τον οφθαλμίατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε μία ξαφνική αύξηση στο μέγεθος ή στην ποσότητα τους ή αν αρχίσετε να έχετε ξαφνικά φωτοψίες- κυρίως αν αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται με αλλοιώσεις στην όρασή σας.

 

Details

Χρήσιμες πληροφορίες

Συμβουλή: Ξεκινήσαμε πρώτοι την sutureless floaterectomy ( τη χωρίς ράμματα αφαίρεση των στιγμάτων με laser ή υαλοειδεκτομή) στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια !

Έχουμε κάνει λίγες μόνο. Στους υπόλοιπους δεν χρειαζόταν ή δεν χρειάστηκε.

Ενδέχεται κάποιες φορές να βλέπετε μικρά στίγματα ή αιωρούμενες σκιές στο οπτικό σας πεδίο. Αυτά αποκαλούνται μυγάκια (μυοψίες). Μπορεί να τα βλέπετε συχνά όταν κοιτάζετε ένα λαμπερό φόντο όπως έναν άσπρο τοίχο ή τον μπλε ουρανό. Τα μυγάκια είναι μικροσκοπικές συμπυκνώσεις που βρίσκονται μέσα στο υαλώδες, ένα υγρό σαν ζελέ το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού σας.

Ενώ αυτά τα πράγματα φαίνονται σαν να είναι μπροστά στο μάτι σας, στην πραγματικότητα αιωρούνται μέσα σε αυτό. Αυτό που βλέπετε είναι οι σκιές που ρίχνουν πάνω στον αμφιβληστροειδή, τον χιτώνα που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού, απορροφά το φως και μας επιτρέπει να βλέπουμε. Τα μυγάκια μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες μορφές όπως μικρές κουκκίδες, κύκλοι, γραμμές, σκιές ή ιστοί αράχνης..

Όταν το υαλοειδές σώμα τραβάει τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να βλέπετε κάτι που μοιάζει με φως που αναβοσβήνει ή αστραπές. Αυτά ονομάζονται φωτοψίες. Μπορεί να έχετε βιώσει μια τέτοια αίσθηση, αν κάποια φορά χτυπήσατε στο μάτι και είδατε «αστράκια». Οι φωτοψίες μπορεί να έρχονται και να φεύγουν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Όσο μεγαλώνουμε μπορεί να βλέπουμε πιο συχνά μυγάκια και αστραπές καθώς το υαλοειδές σώμα αλλάζει με την ηλικία και απομακρύνεται σταδιακά από την εσωτερική επιφάνεια του ματιού.

Share This