Τι είναι η Πρεσβυωπία;
Η πρεσβυωπία είναι η δυσκολία που αποκτά κανείς στην κοντινή όραση με την πάροδο της ηλικίας. Οφείλεται σε άγνωστο μηχανισμό που προσβάλει την προσαρμογή των ματιών στις απαιτήσεις της κοντινής εργασίας. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να διαβάσει κανείς κοντά ή να “περάσει τη βελόνα” ή να δει τον κατάλογο του εστιατορίου ή να δει την ώρα στο ρολόι του.
Σε ηλικία 40-45 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στην πρεσβυωπία γιατί ο φυσικός φακός του ματιού καθίσταται λιγότερο ελαστικός και οι μύες που χρησιμοποιούνται στην εστίαση πιο αδύναμοι. Το μάτι για να μπορέσει να δει αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις χρειάζεται να αλλάζει τη δύναμη εστίασής του.
Η διαταραχή της κοντινής όρασης όπως πλέον αναφερόμαστε για την πρεσβυωπία έρχεται πιο γρήγορα σε ασθενείς με υπερμετρωπία και πιο αργά σε ασθενείς με μυωπία.
Ποια είναι τα συμπτώματα πρεσβυωπίας;
Όλοι έχουμε δει σε άλλους ή έχουμε βιώσει οι ίδιοι την κίνηση να απομακρύνουμε ένα κείμενο τεντώνοντας τα χέρια μας για να το διαβάσουμε. Καθώς η πρεσβυωπία εξελίσσεται, η δυνατότητα να προσαρμόζουμε την όραση μας σε διάφορες αποστάσεις – επιδεινώνεται.
Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η θολή εμφάνιση αντικειμένων σε κοντινή απόσταση και η δυσκολία εστίασης σε αυτά. Εάν αντιμετωπίζετε αυτή τη κατάσταση είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι τα μάτια σας έχουν κουραστεί έχοντας συγκεντρωθεί για πολλή ώρα σε ένα βιβλίο ή μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε χαμηλό φωτισμό και πιθανά βρίσκετε ολοένα πιο δύσκολο να εστιάσετε από κοντά προς μακριά και από μακριά προς κοντά. Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσετε μια συνεχή κίνηση του βιβλίου ή του κεφαλιού σας όταν διαβάζετε, προκειμένου να εστιάσετε σωστά. Τυπικά, άτομα με πρεσβυωπία χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης για να διαβάσουν ή να εκτελέσουν εργασίες σε πολύ κοντινή απόσταση.
Πως θεραπεύεται η πρεσβυωπία;
Αν έχετε πρεσβυωπία, οι πιο γνωστοί τρόποι για να βελτιωθεί η όραση είναι
- Γυαλιά, και
- Φακοί επαφής
Στη σύγχρονη οφθαλμολογία όμως έχουν βρεθεί εναλλακτικοί τρόποι να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που θέλουν να αποφύγουν τα γυαλιά. Οι τρόποι αυτοί αφορούν ειδικούς ενδοφθάλμιους φακούς (πολυεστιακούς) ή / και εφαρμογή laser στον κερατοειδή. Η μέτρηση του ενδοφθάλμιου φακού είναι καθοριστικής σημασίας. Η πιο ακριβής μέθοδος είναι η οπτική βιομετρία και ακόμα περισσότερο η οπτική βιομετρία νέας γενιάς
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μαζί σας την πιο κατάλληλη λύση για εσάς. Πριν αποφασιστεί ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας, χρειάζεται αναλυτική πληροφόρηση και συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό γιατί η θεραπεία εξατομικεύεται. Δηλαδή δεν υπάρχει κανόνας για όλους τους ασθενείς. Να τονίσουμε ότι “το γυαλάκι για κοντά” αποτελεί την πιο ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας, δεν παύει όμως να είναι δύσχρηστο και να μαρτυρά πολλά για τον εαυτό μας…
Επικοινωνήστε μαζί μας για ένα ραντεβού και συμβουλές από τους ειδικούς.