ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Τι είναι ο διαβήτης στα μάτια;

Η διαβητική πάθηση οφθαλμού περιλαμβάνει παθήσεις που επηρεάζουν άτομα με διαβήτη. Στις παθήσεις αυτές ανήκουν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με ή χωρίς διαβητικό οίδημα ωχράς, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκύπτει από αλλαγές στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή διαρροή υγρών και μείωση της όρασης. Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες που εργάζονται (έως 65 ετών).
  • Ο έλγχος των επιπέδων σακχάρου, η καλή φυσική κατάσταση και υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την απώλεια όρασης.
  • Επειδή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συνήθως περνά απαρατήρητη πριν την απώλεια όρασης, άτομα με διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση οφθαλμολογική τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο, ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι αλλοιώσεων.
  • Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση προστατεύει από απώλεια όρασης
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να θεραπευτεί με διάφορες αγωγές μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.Σε αυτές περιλαμβάνονται τα laser, οι ενδοβόλβιες ενέσεις και οι χειρουργικές επεμβάσεις
  • Η Primeoneye στηρίζει ενεργά την έρευνα ανάπτυξης νέων θεραπειών και διαγνωστικών κριτηρίων για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και πρωτοπορεί στις συνδυασμένες θεραπείες.

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς είναι συνέπεια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας με συγκέντρωση υγρού σε μια περιοχή του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά.

Διαθέτουμε ότι πιο σύγχρονο για την εκτίμηση του αγγειακού δικτύου της ωχράς σε διαβητικούς ασθενείς (τελευταίας γενιάς αναίμακτη OCT αγγειογραφία)

Παθήσεις του διαβήτη μπορεί να επηρεάσουν πολλά τμήματα του ματιού, συμπεριλαμβανομένου
του αμφιβληστροειδή, την ωχρά, τον φακό και το οπτικό νεύρο.

Καταρράκτης και Γλαύκωμα

Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει τα μάτια και μάλιστα ύπουλα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του διαβητικού ασθενούς από οφθαλμίατρο. Η εξέταση του διαβητικού πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει οπτική οξύτητα, έλεγχο για γλαύκωμα, για ξηροφθαλμία, για καταρράκτη και έλεγχο του βυθού του οφθαλμού με μυδρίαση (διαστολή της κόρης των οφθαλμών), βυθοσκόπηση, φωτογράφηση του αμφιβληστροειδούς και σε ειδικές περιπτώσεις τομογραφία του οπίσθιου πόλου (OCT) και φλουροαγγειογραφία.

Καταρράκτης: πρόκειται για τη θόλωση φακού του ματιού. Ενήλικες με διαβήτη έχουν έως 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν καταρράκτη σε σχέση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Μάλιστα, ο καταρράκτης τείνει να εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες ατόμων που έχουν διαβήτη.

Γλαύκωμα: μια σειρά παθήσεων που καταστρέφουν το οπτικό νεύρο και τη δέσμη νευρικών ινών που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Κάποιοι τύποι γλαυκώματος έχουν σχέση με την αυξημένη πίεση ματιού. Σε ενήλικες με διαβήτη, οι πιθανότητες να αποκτήσουν γλαύκωμα είναι σχεδόν διπλάσιες.

Όλες οι μορφές διαβητικών παθήσεων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή απώλεια όρασης και τύφλωση

Επικοινωνήστε μαζί μας για ένα ραντεβού και συμβουλές από τους ειδικούς

Θέλετε Συμβουλές και τη βοήθεια ειδικού;

Share This