Details

Χρήσιμες πληροφορίες

Συμβουλή: Σε περίπτωση μετρίου έως έντονου πόνου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Αποφύγετε παυσίπονα με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (βλέπε ασπιρίνη, salospire), εκτός και εάν έχετε λάβει άλλες εντολές.

Μετά από μία επέμβαση καταρράκτη, ντύνεστε και πηγαίνετε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον όπως είναι το σπίτι ή το γραφείο σας. Στη συνέχεια ξεκινάτε να βάζετε τις ειδικές σταγόνες και συνεχίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τις οδηγίες που έχετε πάρει. Τρώτε και πίνετε κανονικά. Μπορείτε να οδηγήσετε σύντομες διαδρομές, να κάνετε μικρές χαλαρωτικές βόλτες σε εξωτερικό χώρο εφόσον δεν φυσάει. Αποφύγετε να έρθουν τα μάτια σας σε επαφή με νερό, σκόνη, χώμα και γενικά βρώμα. Μπορείτε να μαγειρέψετε, να δείτε τηλεόραση και να διαβάσετε για λίγη ώρα, αλλά χωρίς υπερβολές. Κάποιες φορές οι ασθενείς νιώθουν σαν να έχουν ένα ξένο σώμα μέσα στο μάτι τους αλλά η αίσθηση αυτή εξαφανίζεται το επόμενο πρωί συνήθως. Στην πλειοψηφία των ασθενών η όραση βελτιώνεται σταδιακά μέσα σε λίγες ώρες.

Μετά από επέμβαση υαλοειδεκτομής θα χρειαστεί να βάλετε για λίγες ώρες ένα κάλυμμα ματιού. Ο οφθαλμίατρός σας θα σας γράψει κάποιες σταγόνες και θα σας συμβουλεύσει πότε μπορείτε να επιστρέψετε πλήρως στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η όραση μετά από την επέμβαση εξαρτάται από την πάθηση που είχατε, από την χρήση αερίου κατά την επέμβαση και από άλλους παράγοντες. Ο οφθαλμίατρός σας θα συζητήσει την κατάστασή σας μαζί σας προκειμένου να σας εξηγήσει σε τι βαθμό είναι δυνατή η βελτίωση της όρασής σας και πότε συνήθως αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Κολλύρια ή αλοιφές χρησιμοποιούνται για αρκετές εβδομάδες διευκολύνοντας έτσι την αποθεραπεία. Συνήθως οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν σε ήπιες δραστηριότητες την επομένη της επέμβασης. Το πόσο γρήγορα μπορεί ο ασθενής να οδηγήσει φυσιολογικά, να επιστρέψει στην εργασία του, να κάνει έντονες δραστηριότητες ή συγκεκριμένες λειτουργίες (διάβασμα, υπολογιστής κοκ.) είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Share This