ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Τι είναι ο Καταρράκτης;

Καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού, του φυσικού μας φακού, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα και παίζει σημαντικό ρόλο στο να εστιάζει τις ακτίνες φωτός πάνω στην ωχρά κηλίδα.

Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι διαυγής και περικλείεται σε έναν σάκο που ονομάζεται περιφάκιο. Όταν κάποιος έχει καταρράκτη η όραση του επηρεάζεται προκαλώντας διάφορα συμπτώματα ή και σημεία όπως πτώση της οπτικής μας οξύτητας (η γνωστή σε όλους εξέταση με τον φωτεινό πίνακα), ελάττωση της αντίθεσης μεταξύ των αποχρώσεων του γκρι αλλά και των χρωμάτων, αντανακλάσεις στα φωτεινά αντικείμενα το βράδυ, δυσκολία στο να βλέπουμε όταν έχει ήλιο και δυσκολία στην ανάγνωση.

Εάν όλα αυτά δυσχεραίνουν την ζωή μας, εάν δεν τα ανεχόμαστε, η σύγχρονη οφθαλμοχειρουργική προσφέρει μια από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική, την φακοθρυψία με υπερήχους και την ένθεση τεχνητού φακού. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη και σπάνια μάς αποτρέπει από το να πραγματοποιήσουμε ένα χειρουργείο για καταρράκτη.

Σας βοηθούμε να αποφασίσετε εάν μια επέμβαση καταρράκτη είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Σας προτείνουμε να πάρετε λίγο χρόνο να αξιολογήσετε τα οφέλη και τα όποια ρίσκα υπάρχουν στην επέμβαση καταρράκτη. Εάν επιλέξετε να μη προχωρήσετε σε χειρουργείο, σας συνιστούμε περιοδικές εξετάσεις προκειμένου να παρακολουθούμε την εξέλιξη του καταρράκτη σας.

Το χειρουργείο γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με αναισθησία με σταγόνες, διαρκεί περίπου 6-15 λεπτά της ώρας και η όραση αποκαθίσταται την ίδια μέρα ή τις προσεχείς ημέρες. Η συνταγογράφηση γυαλιών, εφόσον χρειαστεί, πραγματοποιείται την 3η – 4η εβδομάδα συνήθως μετεγχειρητικά. Σημαντικό ρόλο στην επέμβαση του καταρράκτη παίζει η επιλογή του φακού που θα τοποθετηθεί στο μάτι. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος οπτικής βιομετρίας τελευταίας γενιάς προσφέρει τις ακριβέστερες μετρήσεις για την επιλογή φακού. (βλ. Εξοπλισμό)

Έτσι εξασφαλίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών ακριβής πρόβλεψη της ισχύος του φακού.

Επίσης σημαντικό είναι το είδος του φακού. Το υλικό του φακού, οι επιστρώσεις, το σχήμα, η συνέπεια στην κατασκευή τους είναι χαρακτηριστικά που κάνουν την διαφορά.

Τα τελευταία χρόνια ο γιατρός στοχεύει και στην απαλλαγή των ασθενών από τα γυαλιά τους. Αυτό μπορεί να γίνει στην πλειοξηφία των ασθενών με την κατάλληλη επιλογή των premium φακών, οι οποίοι όμως κοστίζουν περισσότερο.

Η επέμβαση καταρράκτη είναι γενικά πολύ ασφαλής, ενέχει όμως ένα μικρό ρίσκο επιπλοκών. Καλό είναι να γνωρίζετε σε γενικές γραμμές αυτές τις επιπλοκές. Μετά από μια επέμβαση καταρράκτη, πιθανόν να έχετε ένα αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι και επιδείνωση της ξηροφθαλμίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ένα ραντεβού και συμβουλές από τους ειδικούς.

Θέλετε Συμβουλές και τη βοήθεια ειδικού;

Share This