ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι οφθαλμικές αλλεργίες

Οι οφθαλμικές αλλεργίες μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εποχικό ή να προκαλούνται από προβλήματα με τους φακούς επαφής ή το διάλυμα τους. Το βασικό σύμπτωμα των οφθαλμικών αλλεργιών είναι η φαγούρα και συχνά το κάψιμο στα μάτια. Οι καλύτερες θεραπείες για οφθαλμικές αλλεργίες περιλαμβάνουν τη συνταγή κολλυρίου και οι αλλαγές στα υλικά του φακού ή τα διαλύματα ανάλογα με την αιτία της αλλεργίας. Κάποια προϊόντα μακιγιάζ προσώπου μπορεί επίσης να προκαλέσουν ήπιες αλλεργίες.

Η ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία προκαλείται από τη μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας των δακρύων που παράγουν τα μάτια. Το κύριο σύμπτωμα της ξηροφθαλμίας είναι το κάψιμο και το αισθημα άμμου μεσα στα ματια. Διακοπτόμενη θολή όραση, ερυθρότητα και ευαισθησία στο φως μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα. Η γήρανση μπορεί να είναι ένας παράγοντας για τη ξηροφθαλμία καθώς και οι ορμόνες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ξηροφθαλμία από τους άνδρες. Ειδικά γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή εγκυμονούσες ή που θηλάζουν. Τεχνητά δάκρυα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην πρόληψη ερεθισμού. Για σοβαρή ξηροφθαλμία, ειδικά λιπαντικά μπορεί να συνταγογραφηθούν

Άτομα με μυωπία

Άτομα με μυωπία έχουν το πρόβλημα να βλέπουν καλά σε απόσταση και είναι αναγκασμένοι να φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής. Ο οφθαλμός με μυωπία είναι συνήθως μακρύτερος από ένα κανονικό μάτι ενώ ο κερατοειδής του μπορεί να είναι πιο κυρτός. Ως εκ τούτου, όταν το φως περνά μέσα από τον κερατοειδή και τον φακό, επικεντρώνεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό κάνει μακρινές εικόνες να φαίνονται θολές. Υπάρχουν διάφορες λύσεις διαθλαστικής χειρουργικής που αποκαθιστούν σχεδόν όλες τις μορφές μυωπίας

Άτομα με υπερμετρωπία

Άτομα με υπερμετρωπία συνήθως αναπτύσσουν προβλήματα στην ανάγνωση από κοντά πριν από την ηλικία των 40. Ο οφθαλμός με υπερμετρωπία είναι συνήθως ελαφρώς μικρότερος από ένα κανονικό μάτι και μπορεί να έχει πιο επίπεδο κερατοειδή. Έτσι, το φως των μακρινών αντικειμένων εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, εκτός αν ο φυσικός φακός μπορεί να προσαρμοστεί. Κοντινά αντικείμενα απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εστιακή δύναμη για να διακρίνονται καθαρά και έτσι προκαλείται πιο εύκολα θολή όραση. LASIK, διαθλαστική επέμβαση (Lens Exchange) και φακοί επαφής είναι μερικές από τις επιλογές διόρθωσης της υπερμετρωπίας.

Η πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι μια κατάσταση που συνήθως γίνεται αισθητή στους περισσότερους ανθρώπους γύρω στην ηλικία των 45. Σε παιδιά και νέους ενήλικες, ο φακός στο εσωτερικό του ματιού μπορεί εύκολα να επικεντρωθεί σε μακρινά και κοντινά αντικείμενα. Μεγαλώνοντας, ο φακός χάνει την ικανότητά του να εστιάσει επαρκώς. Αν και από επιστημονικής πλευράς οι αιτίες της πρεσβυωπίας δεν είναι πλήρως κατανοητές, πιστεύεται ότι ο φακός και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί χάνουν την ελαστικότητα τους κατά την κοντινή όραση. Γυαλιά ανάγνωσης απαιτούνται συνήθως από 40-45 ετών. Εκτός από γυαλιά, η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με σε μια σειρά από τρόπους. Οι επιλογές περιλαμβάνουν: monovision και πολυεστιακοί φακοί επαφής, monovision λέιζερ διόρθωση όρασης και πιο πρόσφατα τη διόρθωση πρεσβυωπίας με εμφύτευση φακών.

Ο αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός είναι το κύριο οπτικό πρόβλημα όπου η ασύμμετρη κυρτότητα του κερατοειδή ή του φυσικού φακού προκαλούν άνιση εστίαση του φωτός. Σε άτομα με μη διορθωμένο αστιγματισμό, οι εικόνες μπορεί να φαίνονται θολές ή σκιασμένες. Ο αστιγματισμός πολύ συχνά συνοδεύει οποιασδήποτε μορφής διαθλαστικού σφάλματος. Διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής, τομές χαλάρωσης του κερατοειδούς, διόρθωση όρασης με laser και ειδικά εμφυτεύματα φακών.

Θέλετε Συμβουλές και τη βοήθεια ειδικού;

Share This